Olav til unnsetning – historien om Aarbakke

Virkemiddelapparatet er et ord som ofte høres i gangene hos oss. For de fleste er nok ordet ganske intetsigende, men i enkelte vekker det stor iver og entusiasme. Aarbakke er en av de som måtte gjøre seg godt kjent med nettopp dette ordet. Slik møtte de Olav.

Fra maskingigant til oppfinner

Her i regionen er Aarbakke et navn de fleste har hørt, og vi kjenner dem som gigantprodusenten av utstyr og teknologi til olje- og gassindustrien. I 2014 grunnla de søsterselskapet Aarbakke Innovation med mål om å hjelpe teknologi-gründere og -innovatører med å realisere sine drømmer. Selskapet ble en suksess, men allerede etter et halvt år fikk de en egen idé, og var rett og slett nødt til å gjøre noe med den. Da banket de på døra hos Olav Mellemstrand.

Olav ble nylig ansatt i Vekstpartner, og er en av Norges beste på rigging av forsknings- og utviklingsprosjekter. Han har i flere år fungert som sparringspartner og en hjelpende hånd for oppfinnerne i Aarbakke.

Det er i Aarbakke det går oppover

På selveste Inge Brigt Aarbakkes kontor treffer vi Olav og Reid Skjærpe. Reid er forretningsutvikler i Aarbakke, og tidligere daglig leder i Aarbakke Innovation. På kav jærsk og med stor entusiasme forteller han om idéen de hadde i 2014, og om hvordan Olav hjalp dem å navigere jungelen av støtteordninger.

«Vi ville utvikle et verktøy som kunne utføre den siste fasen i en olje/gassbrønn mer kostnadseffektiv og miljøvennlig. Verktøyet fungerer som en slags kikkhullsoperasjon. Kort sagt skal en muliggjøre å la produksjonsrøret stå igjen for så å sette i plugg etterpå. En slipper å bruke rigg, og metoden er mye billigere og sikrere enn de som er i bruk i dag, forteller Skjærpe, og fortsetter:

«Idéen var allerede klar, men den trengte midler. Vi kom i snakk med Olav, som på den tiden jobbet hos et konsulentselskap på den andre siden av gata. Olav hjalp oss å finne frem i vrimmelen av virkemidler, og med å vinkle prosjektet vårt på rett måte overfor de offentlige støtteapparatene.»

Med mange års erfaring med FoU-prosjekter var Olav rett person til jobben. I samarbeid med Aarbakke fant han ut hvordan de skulle isolere det som var viktigst og mest unikt med prosjektet, og hvordan det kunne presenteres til Forskningsrådet på best mulig måte.

«Aarbakke har vært en veldig god kunde hos de tre-fire forskjellige arbeidsgiverne jeg har hatt. De er en ambisiøs gjeng med mye vilje og handlekraft, og de sitter på utrolig mye kompetanse. Men selv for giganter som Aarbakke kan mye godt komme av å ha en sparringspartner. Virkemiddelapparatet forandrer seg som vinden blåser. Ingen kan kalle seg ekspert på det, men noen er mer interessert enn andre. Jeg er veldig interessert.», ler Olav.

«Olav klarer å trekke oss inn på sporet av det han vet er viktig, og han får prosjektene inn i en kontekst som virkemiddelapparatet forstår. De snakker et annet språk enn oss ingeniører, og Olav kan dette språket. Vi hadde ikke kommet såpass raskt i gang med prosjektet uten virkemiddelapparatet, og vi hadde ikke klart å navigere det i nærheten av like bra uten Olav.», smiler Skjærpe.

Vi i Vekstpartner føler oss utrolig heldige som har fått Olav med på laget, og vi gleder oss til å se hvor veien går videre for innovatørene i Aarbakke.

Ta kontakt og skriv din egen historie

Olav Mellemstrand
Mail ikon
olav@vekstpartner.no
Telefon ikon
90632906

Sandnesgauk på utsiden, jærbu i hjertet. Glad i å hjelpe bedrifter, spisse formuleringer - og i grilling på terrassen.

Utstrakt erfaring med prosjektetablering innenfor FoU.

Linked in ikon sort