Bautaen på Vigrestad – historien om Haugstad Møbel

Vekstpartner klargjør katapulten, mens møbelprodusenten står klar med innholdet. Hint: Det er ikke sofaer, benkeplater eller kontorstoler vi kaster. Ja da, dette gir absolutt mening. Det dreier seg om noe ganske fantastisk, og ganske interessant, ikke sant, Haugstad Møbel? Det handler om en bedrift i vekst, om innovasjon, og om Katapultprosjektet.

En utvikling av det sjeldne slaget

Norsk Katapult er en ordning med nasjonale sentre som tilbyr fasiliteter, utstyr, kompetanse og nettverk. De hjelper innovative selskaper med å utvikle sine idéer raskere, bedre og med mindre risiko. Vekstpartner er prosjektleder for et av disse sentrene, og det heter Manufacturing Technology Jæren.

En av de som har vært sentrale for Norsk Katapult her på Jæren er daglig leder i Haugstad Møbel, Steinar Gulaker. Siden hans oppstart har Haugstad gjennomgått en imponerende utvikling, og i samarbeid med Norsk Katapult fikk han muligheten til å dele sine erfaringer.

Steinar Gulaker kommer fra Trøndelag. I 2015 tok han jobben som daglig leder i Haugstad Møbel, og la straks store planer. Selskapet har siden gått fra å kun produsere på enkle CNC-maskiner til å nå ha en fullintegrert, automatisert og digitalisert produksjon, med fokus på Industri 4.0.

«Haugstad var en tradisjonsrik bedrift som leverte gode produkter, men som var moden for en omstilling. Jeg så stort potensiale i selskapet, men vi hadde behov for å endre på konseptene, effektivisere og automatisere logistikkarbeidet, og digitalisere prosessene.», forteller han.

Steinar besøkte fabrikker i Vest-Europa, og møtte en designer av en fabrikk i Italia. Plutselig satt italieneren på Steinars kontor og designet ny fabrikk for Haugstad. I tiden som fulgte fikk både produksjon og omsetning en oppfrisker. De digitaliserte og automatiserte mye av produksjonen, og gjorde et grundig markedsførings- og salgsarbeid. På fire år hadde de doblet omsetningen med samme antall ansatte.

Samtidig økte selskapet sitt fokus på samfunnsansvar, grønn innovasjon og sirkulær økonomi. De pusset opp og resirkulerte brukte møbler for gjensalg. I tillegg lagde de en fabrikk for ungdomsskoleelever der de kunne ta sertifikat på maskiner, få hjelp til å utvikle elevbedrifter, eller finne motivasjon i noe annet enn pugging og klasserom.

Etter flere år med store omveltninger hadde selskapet bygd seg opp en solid dose kompetanse. Tiden var inne for å dele.

Haugstad i katapulten, Vekstpartner ved slyngen

Steinar og Haugstad Møbel hadde allerede vært med i workshoper i regi av Norsk Katapult, og deltatt i møter med fylkeskommunen om prosjektet. Plutselig dukket det opp en utlysning fra industrivekstselskapet Siva gjennom Norsk Katapult, og Haugstad hev seg med.

«Vi ble med fordi vi selv hadde brukt store ressurser på utvikling av for eksempel software. Hadde vår utvikling skjedd gjennom Norsk Katapult, så hadde kompetansen vært tilgjengelig for alle. Å prøve å omstille norsk industri ved at alle gjør den samme jobben som vi har gjort, blir altfor dyrt. Takket være Norsk Katapult er både kompetansen og resultatene fra det vi har oppnådd tilgjengelig for alle, og kan brukes av andre bedrifter. Alt dette bidrar til å skape omstilling lokalt, og her har Vekstpartner hatt en viktig rolle.», sier Gulaker, og fortsetter:

«De er utrolig flinke prosjektledere. Vekstpartner sitter på en type kompetanse som vi som driver med daglig produksjon ikke har mulighet eller tid til å skaffe oss. Det at de har gått inn i en lederrolle i et konsept som Katapult, er gull verdt for lokalindustrien.»

Bautaen på Vigrestad

Norsk Katapult og Manufacturing Technology Jæren er et prosjekt vi i Vekstpartner er stolte av å være en del av. Historien til Steinar, og den fantastiske omveltningen selskapet har hatt, har gitt dem masse kompetanse, og den kompetansen trenger vi!

Haugstad Møbel er en bauta her på Jæren, og vi er heldige som får ha de med på Katapult-laget. Sammen skal vi skape vekst i lokalmiljøet, og sørge for at bedriftene rundt oss lykkes.

Ta kontakt og skriv din egen historie

Eirik Njærheim
Mail ikon
eirik@vekstpartner.no
Telefon ikon
90663282

Ambisiøs jærbu som er tilbake på Kverneland. Glad i entreprenørskap, salg - og i fotball.

Erfaring fra salg- og konsulentbransjen.

Linked in ikon sort
Møyfrid Risdal
Mail ikon
moyfrid@vekstpartner.no
Telefon ikon
47601985

Trivelig jærbu som har blitt byas. Glad i struktur, kommunikasjon - og i strikketøyet.

Erfaring med forretningsutvikling. Daglig leder.

Linked in ikon sort